Χρυσοτυπία, η υπεραξία στις βιβλιοδεσίες σας

Όταν μιλάμε για χρυσοτυπία, εννοούμε την εφαρμογή φύλλου χρυσού σε τυπογραφικές εργασίες είτε αυτά είναι προσκλητήρια, προσκλήσεις, διπλώματα, πιστοποιητικά αλλά ακόμα και εξώφυλλα βιβλίων. Βεβαίως, δε μιλάμε για πραγματικό χρυσό αλλά για συνθετικό φύλλο χρυσού που αποδίδει τη λάμψη και τη γυαλάδα του πραγματικού χρυσού. Το χρυσό δίνει μια υπεραξία στις εκτυπώσεις μας προσδίδοντας γοητεία και μοναδικότητα και κάνει την εκτύπωσή μας να ξεχωρίζει από την κλασική τετραχρωμία μιας και το χρυσό είναι μεταλλικό χρώμα. Και λέγοντας χρυσοτυπία εννοούμε βέβαια και την ασημοτυπία δηλαδή την απόδοση ασημένιας λάμψης.

Ειδικά στα εξώφυλλα βιβλίων η χρυσοτυπία έδωσε τη λύση της εκτύπωσης δερμάτων. Δεν έδινε μόνο τη μεταλλική λάμψη αλλά και αίσθηση βάθους όπου γινόταν η εφαρμογή της.

Αρχικά η χρυσοτυπία εφαρμοζόταν με τη βοήθεια κλισέ δηλαδή μεταλλικού τσίγκου που με ειδική φωτογράφιση και χημικά εμφάνισης αποτυπωνόταν το θέμα μας πάνω στον κλισέ δημιουργώντας ανάγλυφη υφή όπου “έγραφε” το θέμα μας. Στη συνέχεια τοποθετούσαμε τον τσίγκο σε ειδική θερμοπρέσσα όπου με την κατάλληλη θερμοκρασία πιεζόταν ο τσίγκος πάνω στο βιβλίο αφού είχαμε προηγουμένως τοποθετήσει το φύλλο χρυσού ανάμεσα στον τσίγκο και το βιβλίο μας.

Αυτή η διαδικασία είχε εντυπωσιακό αποτέλεσμα αλλά ήταν πολύ χρονοβόρα και ο τσίγκος κόστιζε πολύ αν γινόταν κάποιο λάθος και χρειαζόταν επανεκτύπωση.

Επιπλέον του τσίγκου, χρησιμοποιούσαμε μεταλλικά γράμματα με τη μέθοδο της στοιχειοθεσίας για να τυπώσουμε χρυσά γράμματα, διαδικασία πολύ χρονοβόρα και με ιδιαίτερο κόπο.

Σήμερα, στην ψηφιακή εποχή η χρυσοτυπία άλλαξε πρόσωπο με μηχανές ψηφιακής χρυσοτυπίας όπως λέγονται, οι οποίες μεταφέρουν το θέμα μας με θερμική μέθοδο από τον υπολογιστή, κατευθείαν πάνω στο εξώφυλλο του βιβλίου που θέλουμε να τυπώσουμε.

Έτσι παρέχουμε στους πελάτες μας τη δυνατότητα να έχουν γρήγορα έτοιμο το βιβλίο τους, είτε αυτό είναι αυτοέκδοση, είτε διπλωματική εργασία, είτε διδακτορική διατριβή, δερματόδετο, με χρυσοτυπία στο εξώφυλλο. Το αποτέλεσμα είναι εξίσου εντυπωσιακό με αυτό της παραδοσιακής χρυσοτυπίας μόνο που τώρα επιτυγχάνεται σε πολύ μικρότερο χρόνο.

Το δερματόδετο βιβλίο με χρυσοτυπία αποτελεί μέχρι σήμερα την πιο επίσημη επιλογή για τη βιβλιοδεσία ενός ακαδημαϊκού πονήματος.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest